KBH historie

Københavns historie kan spores helt tilbage til omkring år 700, hvor der lå et mindre fiskerleje, der hvor Rådhuspladsen ligger i dag. Byens størrelse og status forblev uændret indtil Absalon byggede sin borg i 1167. Derefter ændrede byen sig gradvist og var fra 1300-tallet Danmarks mest rige og betydningsfulde by og som Danmarks hovedstad er byen det stadig den dag i dag.

I 1500-tallet var byen vokset til ca. 5000 indbyggere, hvilket dog kun var et par hundrede mere end de to jyske byer Ribe og Århus. Det der var banebrydende for byen og satte turbo på byens udvikling var etableringen af Københavns Universitet i 1479, hvilket stadfæstede København som Danmarks hovedstad. Under Christian den 4. voksede byen betragteligt, da kongen byggede ivrigt og blandt andet anlagde Christianshavn og Nyboder og Københavns størrelse voksede til næsten det dobbelte under Christian den 4.

De efterfølgende par hundrede år er kendetegnet med megen uro og forskellige krige og Kastellet blev i den forbindelse anlagt som byens forsvarsværk. 1700-tallet blev skæbnesvangert for Københavns indbyggere, da byen i 1711-1712 ramtes af pest, som endte med at udrydde henved 1/3 af befolkningen og i 1728 var der en stor brand i byen med store tab af kulturskatte som universitetets bibliotek såvel som den middelalderlige Vor Frue Kirke og hele 47 % af den middelalderlige bebyggelse.

København kom sig over tabene og første halvdel af 1800-tallet blev kendt som ’Den danske guldalder’, da byen indenfor litteratur, videnskab og kunst oplevede en sand opblomstring med kunstnere som H.C. Andersen og Søren Kierkegaard. Byens størrelse voksede og det blev i 1856 tilladt at bygge udenfor voldene, hvilket betød, at de nu kendte kvarterer som Nørrebro, Vesterbro, Østerbro skød op og indbyggertallet boomede i takt med industrialiseringen.

Efter 2. verdenskrig oplevede byen fra 1950’erne og frem et opsving og Strøget blev omdannet til gågade i 1962. Samtidigt begyndte man at satse på turisme og der blev bygget hoteller og satset mere på gæsterne. Byen tæller i dag en perlerække af Danmarks seværdigheder såsom Tivoli, Experimentariet, Rundetårn, Børsen og mange flere.

Byen har i 2013 mere end 1 mill. indbyggere og er stadig Danmarks hovedstad.